Hva er luktesalt og hvorfor brukes det i trening?

Nordic Training Gear 2 min lesning

“Luktesalt er krystaller som avgir ammoniakkdamp. Dampen omdannes til en basisk ammoniakkløsning i slimhinnene, som irriterer lungevevet til å tro at man blir kvalt. Derfor går kroppen i alarmberedskap, hvorpå du våkner.” Skriver Gorm Palmgren i Illustrerad Vetenskap.

Ammoniakkdampene som luktesaltet skiller ut setter kroppen i nødberedskap, som vekker oss. Luktesalt består av krystaller av forbindelsen ammoniumkarbonat. Luktesaltet avgir irriterende røyk med en kjent lukt av ammoniakk.

Dampene løses opp i vann og ved innånding løses de opp i slimhinnene i nesen og lungene. De danner en grunnleggende ammoniakkløsning som irriterer vevet. Irritasjonen advarer lungene om fare for kvelning, som aktiverer en refleks som får luftveismusklene til å trekke seg sammen gjennom ryggmargen. Dette stimulerer pusten. Luktesaltet aktiverer også nervesystemet, noe som øker hjertefrekvensen og blodtrykket.

Er luktesalt farlig?

Ifølge Giftinformasjonen kan innånding av ammoniakkgass i høy konsentrasjon føre til risiko for luftveisproblemer og lungeskader. Men luktesalt inneholder en ekstremt liten mengde ammoniakkgass og er derfor ikke farlig. Ingen helseproblemer er rapportert fra luktesalt.

Viktig å huske på er at luktesalt er beregnet på idrettsutøvere og skal kun brukes til prestasjonsfremmende formål. Hvis boksen med luktesalt holdes for nær nesen, kan dette føre til en brennende følelse. Denne følelsen kan føles ubehagelig, men er ikke farlig. Å luktesalt bør alltid brukes med forsiktighet og som anbefalt.

Luktesalt

Hvorfor bruke luktesalt?

Luktesaltet ble introdusert i Europa i løpet av 1700-tallet og ble brukt til medisinske formål hovedsakelig for å vekke mennesker som hadde besvimt, vanligvis kvinner som hadde et korsett som var for stramt. Dette ifølge Läkartidningen. I dag brukes ikke luktesalt til medisinske formål, men i stedet for blant annet å vekke boksere eller andre idrettsutøvere som har blitt bevisstløse etter for eksempel et hardt slag mot hodet.

Luktesalt, også kalt smelling salt eller ammoniakk, brukes også i dag av idrettsutøvere innen amerikansk fotball, hockey og vektløfting fordi den oppkvikkende effekten får hele kroppen i gang, ifølge Världens Historia.

En grunn til at luktesalt har blitt populært å bruke under trening er fordi luktesaltet bidrar til forbedret oksygenering, økt konsentrasjonsevne, økt ytelse og at du blir mer våken. Luktesaltet kan brukes kort tid før en kamp, ​​et tyngre løft eller en lignende anledning der du skal kunne prestere godt.

Hvem bruker luktesalt?

Bruken av luktesalt har blitt veldig populær i idretter som hockey, ishockey, rugby og amerikansk fotball. Luktesalt brukes også i styrketrening av styrkeløftere og strongman som ønsker å øke prestasjonen før et tyngre løft eller kanskje ta en ny personrekord i et løft. Dette er, som tidligere nevnt, fordi luktesaltet øker ytelsen.

Hvordan bruke luktesalt?

Når du ønsker å bruke luktesalt før en anledning hvor du ønsker å prestere best mulig, lukter du luktesaltet rett før anledningen. Hvis det er før en kamp, ​​kan du lukte saltet rett før du går inn på banen. Hvis det er før et tungt løft, lukter du saltet, kjenner effekten og løfter så umiddelbart. Først rister du glasset skikkelig godt, til det føles varmt, så åpner du lokket forsiktig og litt, så ikke ta av hele lokket. Pust deretter inn med dunken ca 10 cm fra nesen. Lukk deretter glasset godt.
Hos oss finner du Europas største utvalg av luktesalt
Nordic Training Gear
Max Andrén
Skribent & Medeier

Max Andrén er skribent og medeier av Nordic Training Gear
Han har en stor lidenskap for gymtrening og treningstilbehørOgsĂĄ i Artikler

Hur gör man raka marklyft? | NTGear.se
Hvordan gjør man strake markløft?

Nordic Training Gear 2 min lesning

Les mer
Mixat grepp vid marklyft | NTGear.se
Blandet grep ved markløft

Nordic Training Gear 2 min lesning

Les mer
Varför har man bälte vid marklyft? | NTGear.se
Hvorfor har man belte ved markløft?

Nordic Training Gear 2 min lesning

Les mer

Dine bonuser

X
300 kr igjen
Handler du for totalt kr eller mer, kan du velge
Siden du handler for mer enn kr, kan du velge
Shaker, 700 ml
300 kr igjen
Handler du for totalt kr eller mer, kan du velge
Siden du handler for mer enn kr, kan du velge
Standard™
300 kr igjen
Handler du for totalt kr eller mer, kan du velge
Siden du handler for mer enn kr, kan du velge
T-Shirt
Størrelse